Vandaag geopend van 08.00 tot 14.00

Wortelkanaalbehandeling

Tandartsenpraktijk Leidseplein in Amsterdam Centrum is gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Bij een wortelkanaalbehandeling verwijderen we ontstoken tandweefsel in het wortelkanaal. Iedere tand en kies bestaat uit een zichtbaar en een onzichtbaar gedeelte. Het zichtbare gedeelte noemen we de kroon. Hieronder zitten wortels met daarin de wortelkanalen: het onzichtbare gedeelte van de tand of kies. Het weefsel in de kanalen kan ontstoken raken door bijvoorbeeld bacteriën of een lekkende vulling. Tijdens de behandelingen reinigen we deze kanalen.

INSCHRIJVEN 020 625 5930

Tijdens de wortelkanaalbehandeling:

  • Verwijderen we het ontstoken tandweefsel in het wortelkanaal
  • Reinigen we de kanalen en voorkomen we een nieuwe ontsteking
  • Krijgt u een plaatselijke verdoving in het behandelgebied
  • Verhelpt ons gespecialiseerde tandheelkundig team uw klachten

Uw tandarts in Amsterdam Centrum

Tandartsenpraktijk Leidseplein is uw tandarts in Amsterdam Centrum. Vul online ons afsprakenformulier in of bezoek onze praktijk als u een afspraak wilt maken. We heten u van harte welkom.

Onze openingstijden

Maandag:    08.00 - 14.00
Dinsdag:      08.00 - 17.00
Woensdag:  08.00 - 17.00
Donderdag: 08.00 - 17.00
Vrijdag:        08.00 - 14.00
Zaterdag:     09.00 - 14.00
Zondag:        Gesloten

Contact

Amsterdamse Tandartspraktijk Leidseplein
Zieseniskade 20
1017 RT Amsterdam

020 6255930
Spoed: 020 6861109

Afspraak maken

 

Ik had heftige pijn aan mijn kaak. Toen ik belde me de tandarts om dit uit te leggen, kon ik diezelfde dag nog terecht. Het bleek een ontsteking van het wortelkanaal. De wortelkanaalbehandeling werd direct uitgevoerd.

De behandeling van het wortelkanaal

Wanneer uw tandarts de situatie in kaart heeft gebracht, kunnen we starten met de behandeling van het wortelkanaal. Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens plaatsen we een rubberdam. Dit is een rubberen lapje, waarmee we de tand of kies afschermen van de rest van de mondholte. Hierdoor kunnen wij zo schoon en efficiënt mogelijk werken.

Stap 1:

Uw tandarts boort een opening in de ontstoken tand of kies om zo goed toegang te krijgen tot het onderliggende kanalenstelstel.

Stap 2:

Met kleine vijltjes haalt de tandarts de ontstoken inhoud van de kanalen weg. Zo verwijderen we het dode weefsel volledig.

Stap 3:

Met een desinfecterend spoelmiddel maakt de tandarts de holte in uw tand of kies schoon. Zo zijn we ervan verzekerd dat er nooit ontstoken weefsel achterblijft.

Stap 4:

Om het kanaal weer af te sluiten, vullen we de opening van het wortelkanaal op met rubberen stiftjes. Vervolgens plaatsen we een normale vulling over de tand.

 

Na de behandeling

Wij adviseren om na de wortelkanaalbehandeling te wachten met eten, drinken en roken totdat de verdoving is uitgewerkt. Dit duurt ongeveer twee uur. Wanneer u napijn heeft zodra de verdoving is uitgewerkt, adviseren wij om een paracetamol of ibuprofen te nemen. U kunt uw gebit weer reinigen zoals u dat gewend bent.

Na de reiniging van de wortelkanalen merkt u al snel dat de klachten verdwijnen. Uw lichaam heeft wel enige tijd nodig voor het genezingsproces en daarom kan de plek nog enkele maanden gevoelig zijn.

 

Herbehandeling

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het behouden van een tand of kies. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar zoals bij elke medische ingreep is het succes niet te garanderen. Het is daarom soms nodig om de tand of kies opnieuw te behandelen. Dit gebeurt meestal wanneer de wortelpuntontsteking niet goed geneest en er opnieuw klachten ontstaan. Tijdens deze herbehandeling reinigen en vullen we de wortelkanalen opnieuw. Om het verloop van de behandeling te controleren, maakt de tandarts een röntgenfoto.

 

Kosten wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). Wat de prijs van uw behandeling is, is afhankelijk van het aantal te behandelen kanalen. Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen van de behandeling.

Verdoving en narcosebehandeling

Behandeling Tarief
A15 Oppervlakte verdoving €7,18
A10 Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving €13,81
A20 Lichte narcose €Kostprijs

Vullingen

Behandeling Tarief
V50* Droogleggen van elementen door middel van een rubberen lapje €11,05
V70* Parapulpaire stift €11,05
V80* Wortelkanaalstift €19,34
V85* Elke volgende wortelkanaalstift in hetzelfde element €8,29
V93 Drievlaksvulling composiet €69,07

Consultatie en diagnostiek

Behandeling Tarief
E01 Wortelkanaalbehandeling consult €21,-
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult €38,68

Wortelkanaalbehandeling

Behandeling Tarief
E04 Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkeltitanium instrumenten €46,02
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal €99,46
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen €143,67
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen €187,87
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen €232,08
E85 Elektronische lengtebepaling €13,81

Aanbrengen Rubberdam

Behandeling Tarief
E45 Aanbrengen rubberdam €21,05

Toeslagen bij complicaties bij wortelkanaalbehandelingen

Behandeling Tarief
E55 Behandeling dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal €27,63

Gebruik operatiemicroscoop

Behandeling Tarief
E86 Gebruik operatiemicroscoop bij wortelkanaalbehandeling €74,60

Kronen en bruggen

Behandeling Tarief
R31 Opbouw plastisch materiaal €55,26

Let op: deze prijzen kunnen afwijken van uw behandeling. U ontvangt voorafgaand aan de behandeling altijd een kostenbegroting op maat van ons.

Na mijn wortelkanaalbehandeling was er helaas een herbehandeling nodig omdat de ontsteking niet volledig wegtrok. Erg jammer en pijnlijk, maar uitstekend geholpen door de tandarts.

 

Klachten en symptomen wortelkanaalontsteking

Een wortelkanaalontsteking ontwikkelt zich in verschillende fases. Onderstaande symptomen kunnen duiden op een ontsteking van het wortelkanaal:

Symptomen in het eerste stadium

  • Tandpijn bij het nuttigen van koude dranken of gerechten
  • Tandpijn bij het nuttigen van warme dranken of gerechten

Symptomen in later stadium

  • Tandpijn bij bijten en kauwen
  • Uitstralende pijn naar de kaken, de slaap of tanden en kiezen
  • Pijnverlichting zodra u de kaak koelt

Bij een wortelkanaalontsteking hoeft u niet altijd direct pijn te ervaren. In sommige gevallen ontdekken we de ontsteking pas na het zien van een röntgenfoto. Leidt de ontsteking van het wortelkanaal bij u tot heftige pijnklachten? Dan plannen wij voor u een spoedafspraak in.

 

Veelgestelde vragen over de behandeling

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

In de meeste gevallen duurt de behandelingen tussen de 30 minuten en 2 uur. Dit is afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat we moeten behandelen, eventuele complicaties en de moeilijkheidsgraad.

Is er een verschil tussen een zenuwbehandeling en de wortelkanaalbehandeling?

Nee, deze tandheelkundige behandeling is gelijk. Bij beide behandelingen verwijderen we het ontstoken weefsel uit het wortelkanaal.

De behandeling van mijn ontstoken wortelkanaal heb ik als prettig ervaren. Dat klinkt misschien gek, maar de behandeling zelf was pijnloos door de verdoving en daarna was ik volledig van mijn klachten af. Top!

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling van het ontstoken wortelkanaal is niet pijnlijk omdat de ingreep plaatsvindt onder lokale verdoving. U kunt wel napijn ervaren, maar dit is prima te onderdrukken met aspirine of ibuprofen.

 

Afspraak maken wortelkanaalbehandeling

Voor meer informatie over de wortelkanaalbehandeling of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen door te bellen naar 020 6255930. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk ons contactformulier invullen.

Naam*
E-mailadres*
Telefoon*
Bericht*

Niet leesbaar? Verander tekst

Adresgegevens

Amsterdamse Tandartspraktijk Leidseplein
Zieseniskade 20
1017 RT Amsterdam

020 6255930
Spoed: 020 6861109